D Sweetest Thing

Monday, February 14, 2005

V DAY??!!!

harini banyak pulak modal aku nak bercerita...ni aku nak citer pengalaman aku dengan Valentines Day masa kat UUM...masa matrik, ada persatuan tuh, namanya persatuan pelajar islam(PPI)...PPI aktif menampal poster sana sini memberi kesedaran bagi yang tak sedar amalan V day tuh amalan kristian yang tak patut diikut...poster tentang asal usulnya, sejarahnya...barulaa aku tau camna citer asalnya, tapi aku tak endahkan sangat gak poster2 tuh...degillaa katakan...yelaa masa skolah2 dulu aku skolah convent, bukan nak kata skolah tu tak bagus cuma pasal celebrate2 nih kuranglaa sket kesedarannya, makin galak adalaa...siap buat dedication lagi tuh...so, masa matrik aku baru mula berkapel...dah dekat ngan V day, aku bagilaa hint nak itu nak ini...si dia buleh buat bodo jer, cam tak paham hint aku...pastu malam tu aku pun merajuklaa...last2 dia pujuk tapi bukan dengan bunga atau coklat, tapi dengan nasihat...pelan2 aku cuba ubah pandangan aku, dan sekarang, aku dah tak kisah dah...coz tanpa V day pun aku boleh gak dapat bunga or coklat...mintak jer...gaduh2 tuh bese arr ;P...so, skarang kalau ada orang tanya aku sambut kat mana, aku tak malu nak kata aku tak sambut...n aku rasa orang yang tanya aku tuh akan faham maksud aku...V day is not our culture...

TERINGAT...

kat malaysia nih kalau nak raya jer tak kiralaa raya apa pun mesti ada iklan spesel...slalunya iklan2 nih dari petronas ke, tnb ke, telekom ke, kompeni besau2laa...raya cina nih ada few iklan yang aku suka tapi yang paling menarik perhatian aku is iklan nenek jaga cucu tuh...mesti aku menangis tiap kali tengok iklan tuh...lagi2 part yang nenek dia punyer bahu melecet tuh...fuuhhh...sebak giler...meleleh air mata aku...korang sedih gak ker?sebenarnya bila tengok iklan tuh aku teringat arwah moyang aku...dia yang jaga aku dari aku tadika sampailaa aku abis form 5...kalau ada apa2 masalah, mesti dapat solution baik punya kalau tanya dia...masa dia meninggal, aku tengah praktikal...4 hari aku dok umah ngan makcik2 aku, nenek2 aku tengok2kan dia...hari dia meninggal tuh dia dah boleh bukak mata sket, so, aku ingat dia makin sembuh, aku pun pegilah keje...mana tau pagi tu last aku jumpa dia...dah lah ayat terakhir aku,"onyang, akak nak gi keje nih, bye"...aku dapat sms moyang aku meninggal masa aku dalam lrt on d way nak baliklaa...dari stesen aku berlari ke rumah...rasa macam baru sangat dia meninggal...skarang kalau aku ada masalah, tak tau pada sapa nak rujuk...bukan takde family tapi tak sama...moyang aku kalau bagi solution memang takkan effect sapa2...kiranya solution dia tuh memberi kebaikan pada semua...teringat aku, dia slalu kata, kalau dia sekolah, dia dah jadi perdana menteri skarang...camnalaa aku agaknya kalau moyang aku perdana menteri kan?hehe...lupa plak...moyang aku pompuan tau...oklaa...sedihlaa plak...stop sini dulu...

PENAT PUNYER PASAL

hahaha...ingat tak sistem bengong yang aku citer tuh?setelah puas aku ngan mek mengexplain problem sistem pada bos, akhirnya satu conclusion dicapai...aku tak perlu print list tuh tapi aku still kena dapatkan figure jumlah ahli yang sebenar2nya...so, cuti 5 hari tuh aku sebenarnya banyak plan termasuklaa plan nak kena buat OT untuk key in data nih...ceyh...kengkonon nak OT rabu, jumaat n ahad coz khamis ngan sabtu ada kenduri...khamis kawan aku, maya (ex-schoolmate) tunang...tunang dah ko eh maya...sabtu plak nenek aku nak buat kenduri arwah untuk arwah moyang aku...tup tap dah lebih setahun arwah tinggalkan kitorg...huhu...oklaa, sambung balik...hari rabu aku datang ditemani abg fata n wife dia...plus CC ngan bos lagi satu pun ader...so, meriah gaklaa...tak terasa cam cuti plak...masuk hari jumaat, aku menguruskan baju2 kotor aku, hamster aku...semua aku mandikan kasi bersih...dah nak masuk tengahari rasa letih plak plus aku kena kemas2 rumah untuk kenduri esoknya...so senang citer, aku cuma datang OT rabu jer coz hari lain dah penat mengemas rumah untuk kenduri...nampaknya aku cuma ader harini jer nak setelkan pasal jumlah ahli tuh...mata plak tengah ngantuk giler nih...badan pun sakit2...kalau bukan bendalah ni nak bsok, aku dah amik MC dah...letih woo...anyway, aku akan menguatkan diri aku untuk mnyetelkan jugak keje nih...(sebenarnya semangat nak perabih keje nih bertambah2 bila aku kira OT aku tadi...hehehe)oklaa....aku nak SAMBUNG KIJER...

Saturday, February 05, 2005

FENIN' AKU!!!

haa...ni pasal sistem bengong tu lagi...aku dah repot kat abang yang develop tuh...dia bagi instruction kat sorang staf opis nih suruh betulkan...so, staf tu pun betulkanlaa masalah yang aku kata tuh...tau tak apa jadi?lagi banyak problem occur!!! even the simple task pun takleh jalan...memang bengonglaa...dahlaa bos aku dok kata dia tetap nak sebelum 14hb...padahal aku dah terangkan kat dia sistem ada problem...pastu dia leh kata abis tuh baik tak yah amik sistem tuh...laa...apsal nak marah aku plak...decision nak amik sistem nih bukan aku yang buat...
so, skarang aku kenalaa datang gak hari2 walaupun hari cuti2 malaysia untuk detect segala error yang ada...tu belum kira nak kena update, input, n report lagi tuh...hiii...pening2...

Friday, February 04, 2005

SISTEM BANGANG!!

eee..geramnya aku...
smalam aku baru dapat satu lagi keje yang memerlukan kesabaran tahap super saiya...oklaa, aku citer dari mula...aku keje menghandle kemasukan ahli baru ke dalam persatuan...dulu pakai sistem database visual dbase..oklaa tapi require coding kengkadang kalau nak set table or anything...so, memandangkan adik beradik kompeni nih iaitu koperasi nak ubah sistem database diorg, so, persatuan pun nak ubah gak...nanti takyah bercoding2 lagik...sistem nih di develop by satu kompeni swasta...diorg develop dari opis nih...masalahnya sekarang diorg serah sistem tanpa testing...testing sesikit jer...masa tuh takde plak nampak masalah lagi...bila aku nak buat carian, baru aku perasan banyak rupanya masalahnya...bila aku cakap balik kat kompeni tuh, dia kata kitorg takde amik maintenance...dah sign kontrak...eee...geram aku tau...last2 aku kenalaa ubah secara manual...bod** punya sistem... EEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!

Tuesday, January 11, 2005

window shopping

assalamualaikum
aku tau tak ramai yang bukak blog aku nih...baru lagi pun...anyway, aku tadek idea nak curah kat sini...tu yang dok post item ntah hapa2 ntah...anyway, last saturday tinie ajak aku teman dia beli barang2 nak hias hantaran...leh aku bagi idea n survey skali ;P...anyway, aku janji ngan dia kul 2.30 kat depan sogo..alih2 kul 3.30 baru aku sampai...sian member aku tuh, terpacak kat tiang sogo tuh tunggu aku...sorry eh tinie :D ...so, lepas tu tanpa membuang masa kitorg pun terus menuju ke destinasi...
masa kat kedai tuh ramai sangat orang, nak lalu pun payah...agaknyer nih memang musim orang nak kawin,tunang etc...aku pun walaupun aku takde apa2 plan nak ehem2 waktu terdekat nih naik syok plak pilih2 barang...rasa cam nak beli siap2 jer...nanti kot sok2 takyah pikir lagi...hehehe..gatal...tapi pikir2 balik, manalah tau nanti kot masa aku nanti ada lagi pesyen baru ker kan?so, aku terus menguburkan niat suci aku tuh..
target aku ngan tinie ialah benda2 yang berwarna purple...yup warna buah kundang menjadi pilihan tinie n future fiancee dia...ok gak...pilih2 punyer pilih naik sesak gak...yelah banyak gak nak dibeli nih...ribenlaa, lacelaa, bungalaa...sumer nak synchronize warnanyer...hehe...cam bunyi lak...dahlaa masa tu aku lak tak brapa sihat, tapi disebabkan aku pun gatal nak merayap, ku gagahkan jua kaki melangkah...
harituh plak ialah pasar malam jalan TAR, apalagi...lepas beli belah hiasan, kitorang pekena laksa jap...yelaa dari pagi cuma makan megi jer...menjerit2 perut mintak isi...hmmm...taklaa sedap sangat, tapi dek kerana dah lapar, balun jelaa...lepas tu ktorang masuk NAGOYA...carik langsir n lapik dulang plak...nasib baik target dah ada..so, sampai sana senang jelaa...capai jer...
nak balik satu masalah lagi...aku tak reti nak amik bas kat ner...nak naik lrt lak rasa cam membazir...aku calllaa makcik aku tanya...dia bagi direction, tapi salah...puas aku jalan kaki 1/2 jam pusing bangunan kwsp carik bustop rupanya blakang sogo jer...dah tu malamlaa aku sampai umah...uii...penat giler...
so, itu jelaa laporan aku pasal setengah hari berwindow shopping...nanti ada story, aku post lagi k...later

Wednesday, December 29, 2004

Sikap Orang Melalui Kentutnye

korang tergolong kategori mana haa?

1. ORANG YANG TIDAK JUJUR
Orang yang kalau kentut, selalu menyalahkan orang lain

2. ORANG BANGANG
Orang yang menahan kentutnya berjam jam

3. ORANG YANG BERWAWASAN JAUH
Orang yang tahu bila dia hendak kentut

4. ORANG SENGSARA
Orang yang nak kentut tapi tak boleh kentut

5. ORANG YANG MISTERI
Orang yang kalau kentut, orang lain takkan tahu

6. ORANG YANG GUGUP
Orang yang tetiba tahan kentutnya bila tiba masa untukkentut

7. ORANG YANG PERCAYA PADA DIRI SENDIRI
Orang yang selalu menganggap kentutnya berbau harum

8. ORANG YANG SADIS
Orang yang kentut di katil, terus mengibaskankentutnya pada katil orang lain

9. ORANG YANG PEMALU
Orang yang kalau kentut selalunya tak berbunyi tapiselalu merasa malu sendiri

10. ORANG YANG STRATEGIK
Orang yang sering menyembunyikan kentutnya denganketawa terbahak-bahak agar tidak
didengari oleh orang lain

11. ORANG YANG BODOH
Orang yang dah kentut, kemudian menarik nafas untukmenggantikan agin yang keluar

12. ORANG YANG PELIK
Orang yang kalau terkentut, mengeluarkannyasedikit-sedikit sampai bunyi "tit-tit-tittt"

13. ORANG YANG SOMBONG
Orang yang kalau kentut selalu berasa bangga dengankentutnya

14. ORANG YANG PERAMAH
Orang yang sering mencium kentut orang lain

15. ORANG YANG TIDAK SUKA BERGAUL
Orang yang selalu kentut bersembunyi

16. ORANG YANG AKUATIK
Orang yang selalu kentut dalam air sampai berbunyi "blekutuk-blekutuk-bloop-bloop-bloopp"

17. ORANG YANG ATLIT
Orang yang kalau kentut, sering mengeluarkan tenaga dalaman

18. ORANG YANG JUJUR
Orang yang sering mengaku apabila terkentut

19. ORANG YANG PINTAR
Orang yang boleh menilai bau kentut seseorang

20. ORANG YANG ROMANTIK
Orang yang sering memuji-muji kentut pasangannya tu merdu dan wangi

Tuesday, December 28, 2004

Friend Is...

(A)ccepts you as you are
(B)elieves in "you"
(C)alls you just to say "HI"
(D)oesn't give up ! ! on you
(E)nvisions the whole of you (even the unfinished parts)
(F)orgives your mistakes
(G)ives unconditionally
(H)elps you
(I)nvites you over
(J)ust "be" with you
(K)eeps you close at heart
(L)oves you for who you are
(M)akes a difference in your life
(N)ever Judges
(O)ffer support
(P)icks you up
(Q)uiets your fears
(R)aises your spirits
(S)ays nice things about you
(T)ells you the truth when you need to hear it
(U)nderstands you
(V)alues you
(W)alks beside you
(X)-plains thing you don't understand
(Y)ells when you won't listen and
(Z)aps you back to reality

Thursday, December 23, 2004

Life is:


Life is an opportunity, benefit from it.
Life is beauty, admire it.
Life is bliss, taste it.
Life is a dream, realize it.
Life is a challenge, meet it.
Life is a duty, complete it.
Life is a game, play it.
Life is a promise, fulfill it.
Life is a sorrow, overcome it.
Life is a song, sing it.
Life is struggle, accept it.
Life is an adventure, dare it.
Life is luck, make it.
Life is too precious, do not destroy it.
Life is life, fight for it.