D Sweetest Thing

Monday, February 14, 2005

V DAY??!!!

harini banyak pulak modal aku nak bercerita...ni aku nak citer pengalaman aku dengan Valentines Day masa kat UUM...masa matrik, ada persatuan tuh, namanya persatuan pelajar islam(PPI)...PPI aktif menampal poster sana sini memberi kesedaran bagi yang tak sedar amalan V day tuh amalan kristian yang tak patut diikut...poster tentang asal usulnya, sejarahnya...barulaa aku tau camna citer asalnya, tapi aku tak endahkan sangat gak poster2 tuh...degillaa katakan...yelaa masa skolah2 dulu aku skolah convent, bukan nak kata skolah tu tak bagus cuma pasal celebrate2 nih kuranglaa sket kesedarannya, makin galak adalaa...siap buat dedication lagi tuh...so, masa matrik aku baru mula berkapel...dah dekat ngan V day, aku bagilaa hint nak itu nak ini...si dia buleh buat bodo jer, cam tak paham hint aku...pastu malam tu aku pun merajuklaa...last2 dia pujuk tapi bukan dengan bunga atau coklat, tapi dengan nasihat...pelan2 aku cuba ubah pandangan aku, dan sekarang, aku dah tak kisah dah...coz tanpa V day pun aku boleh gak dapat bunga or coklat...mintak jer...gaduh2 tuh bese arr ;P...so, skarang kalau ada orang tanya aku sambut kat mana, aku tak malu nak kata aku tak sambut...n aku rasa orang yang tanya aku tuh akan faham maksud aku...V day is not our culture...

TERINGAT...

kat malaysia nih kalau nak raya jer tak kiralaa raya apa pun mesti ada iklan spesel...slalunya iklan2 nih dari petronas ke, tnb ke, telekom ke, kompeni besau2laa...raya cina nih ada few iklan yang aku suka tapi yang paling menarik perhatian aku is iklan nenek jaga cucu tuh...mesti aku menangis tiap kali tengok iklan tuh...lagi2 part yang nenek dia punyer bahu melecet tuh...fuuhhh...sebak giler...meleleh air mata aku...korang sedih gak ker?sebenarnya bila tengok iklan tuh aku teringat arwah moyang aku...dia yang jaga aku dari aku tadika sampailaa aku abis form 5...kalau ada apa2 masalah, mesti dapat solution baik punya kalau tanya dia...masa dia meninggal, aku tengah praktikal...4 hari aku dok umah ngan makcik2 aku, nenek2 aku tengok2kan dia...hari dia meninggal tuh dia dah boleh bukak mata sket, so, aku ingat dia makin sembuh, aku pun pegilah keje...mana tau pagi tu last aku jumpa dia...dah lah ayat terakhir aku,"onyang, akak nak gi keje nih, bye"...aku dapat sms moyang aku meninggal masa aku dalam lrt on d way nak baliklaa...dari stesen aku berlari ke rumah...rasa macam baru sangat dia meninggal...skarang kalau aku ada masalah, tak tau pada sapa nak rujuk...bukan takde family tapi tak sama...moyang aku kalau bagi solution memang takkan effect sapa2...kiranya solution dia tuh memberi kebaikan pada semua...teringat aku, dia slalu kata, kalau dia sekolah, dia dah jadi perdana menteri skarang...camnalaa aku agaknya kalau moyang aku perdana menteri kan?hehe...lupa plak...moyang aku pompuan tau...oklaa...sedihlaa plak...stop sini dulu...

PENAT PUNYER PASAL

hahaha...ingat tak sistem bengong yang aku citer tuh?setelah puas aku ngan mek mengexplain problem sistem pada bos, akhirnya satu conclusion dicapai...aku tak perlu print list tuh tapi aku still kena dapatkan figure jumlah ahli yang sebenar2nya...so, cuti 5 hari tuh aku sebenarnya banyak plan termasuklaa plan nak kena buat OT untuk key in data nih...ceyh...kengkonon nak OT rabu, jumaat n ahad coz khamis ngan sabtu ada kenduri...khamis kawan aku, maya (ex-schoolmate) tunang...tunang dah ko eh maya...sabtu plak nenek aku nak buat kenduri arwah untuk arwah moyang aku...tup tap dah lebih setahun arwah tinggalkan kitorg...huhu...oklaa, sambung balik...hari rabu aku datang ditemani abg fata n wife dia...plus CC ngan bos lagi satu pun ader...so, meriah gaklaa...tak terasa cam cuti plak...masuk hari jumaat, aku menguruskan baju2 kotor aku, hamster aku...semua aku mandikan kasi bersih...dah nak masuk tengahari rasa letih plak plus aku kena kemas2 rumah untuk kenduri esoknya...so senang citer, aku cuma datang OT rabu jer coz hari lain dah penat mengemas rumah untuk kenduri...nampaknya aku cuma ader harini jer nak setelkan pasal jumlah ahli tuh...mata plak tengah ngantuk giler nih...badan pun sakit2...kalau bukan bendalah ni nak bsok, aku dah amik MC dah...letih woo...anyway, aku akan menguatkan diri aku untuk mnyetelkan jugak keje nih...(sebenarnya semangat nak perabih keje nih bertambah2 bila aku kira OT aku tadi...hehehe)oklaa....aku nak SAMBUNG KIJER...

Saturday, February 05, 2005

FENIN' AKU!!!

haa...ni pasal sistem bengong tu lagi...aku dah repot kat abang yang develop tuh...dia bagi instruction kat sorang staf opis nih suruh betulkan...so, staf tu pun betulkanlaa masalah yang aku kata tuh...tau tak apa jadi?lagi banyak problem occur!!! even the simple task pun takleh jalan...memang bengonglaa...dahlaa bos aku dok kata dia tetap nak sebelum 14hb...padahal aku dah terangkan kat dia sistem ada problem...pastu dia leh kata abis tuh baik tak yah amik sistem tuh...laa...apsal nak marah aku plak...decision nak amik sistem nih bukan aku yang buat...
so, skarang aku kenalaa datang gak hari2 walaupun hari cuti2 malaysia untuk detect segala error yang ada...tu belum kira nak kena update, input, n report lagi tuh...hiii...pening2...

Friday, February 04, 2005

SISTEM BANGANG!!

eee..geramnya aku...
smalam aku baru dapat satu lagi keje yang memerlukan kesabaran tahap super saiya...oklaa, aku citer dari mula...aku keje menghandle kemasukan ahli baru ke dalam persatuan...dulu pakai sistem database visual dbase..oklaa tapi require coding kengkadang kalau nak set table or anything...so, memandangkan adik beradik kompeni nih iaitu koperasi nak ubah sistem database diorg, so, persatuan pun nak ubah gak...nanti takyah bercoding2 lagik...sistem nih di develop by satu kompeni swasta...diorg develop dari opis nih...masalahnya sekarang diorg serah sistem tanpa testing...testing sesikit jer...masa tuh takde plak nampak masalah lagi...bila aku nak buat carian, baru aku perasan banyak rupanya masalahnya...bila aku cakap balik kat kompeni tuh, dia kata kitorg takde amik maintenance...dah sign kontrak...eee...geram aku tau...last2 aku kenalaa ubah secara manual...bod** punya sistem... EEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!